De frivillige, eller de utrolige?

Første sesongen var jeg nok den eneste frivillige som også hadde gyldig billett til alle hjemmekampene»

«De utrolige» , er en animasjonsfilm fra 2004. En film som handler om noen som  «Utad ser de ut til å være en helt vanlig familie. De bor i villastrøk, har vanlig jobb og barna går på skole. Men skinnet bedrar. Nå har de levd med hemmelig identitet i 5,5  år, og hatt kjedelige jobber som andre normale mennesker. Sjansen til et liv som superhelt byr seg på ny når de blir kontaktet av en hemmelig organisasjon som sårt trenger deres hjelp. Før de vet ordet av det er de dratt inn i sitt livs største og viktigste oppdrag»

Ser du stort på det så kan dette (sitatet over) brukes om de som jobber som frivillig under Fana Håndball sine REMA 1000-liga kamper hjemme i Fana Arena. Dere er nemlig superhelter!

Men hvem er de da, sånn egentlig altså? Bli med «inn på kjøkkenet» for en prat med noen av de frivillige. Nemlig Johnny og Helen Berg , Stig Rune Aspebakken og Anne Elisabeth Bjune.

Alle sammen kom inn i Fana og det frivillige apparatet på forskjellige måter. Men Stig Rune er nok den eneste som første sesongen betalte for å være med som frivillig.

«Før første sesongen i REMA1000-ligaen, så kjøpte jeg sesongbillett gjennom min arbeidsgiver (Equinor). Jeg satt de to første hjemmekampene den sesongen på rød tribune sammen med Mariannes mann (Jim). Marianne og Jim er som jeg, opprinnelig fra Årdal, så de er jo gamle kjente.  Etter noen hjemmekamper ble jeg spurt av Marianne om jeg kunne tenke meg å være med som frivillig siden de manglet folk. Noe jeg takket ja til, så første sesongen var jeg nok den eneste frivillige som også hadde gyldig billett til alle hjemmekampene»

Anne hadde i utgangspunktet en sønn som spilte i Fana, han har gitt seg men hun er med fortsatt. Og i gjengen rundt REMA 1000-liga kampene har hun vært med siden koronasesongen 2020/21. Går du i kiosken under kampene så er sjansen stor for at du treffer Anne, alltid smilende og blid.

«Jeg meldte meg til tjeneste etter at Marianne hadde postet på facebook at det var behov for flere i dugnadsgjengen. Samtidig var dette midt i korona-nedstengning og en glimrende mulighet til å komme inn i hallen, treffe folk og se god håndball. Fra kioskvinduet har det vært god utsikt til banen!»

Helen og Johnny har vært med siden Sara ble Fana spiller i desember 2019. Sara er altså den storscorende venstrekanten vår. Men i motsetning til Stig Rune og Anne, så meldte Helen og Johnny seg frivillig til tjeneste da Sara kom til klubben.

«Vi har egentlig vært med som frivillig siden barna startet med idrett, og det var helt naturlig å spørre om det var bruk for oss når vi kom til Fana. En ting er at idretten er helt avhengig av dugnadshjelp for å få det til å gå rundt, og en vel så viktig del for meg er alle de herlige folkene du bli kjent med. Du får også en god relasjon med både spillere, trenere og støtteapparat når du jobber så tett rundt dem.

Jeg tror også barna våre synes det er kjekt at vi bidrar og er så tett på det som skjer i klubben».

Det er ingen «walk in the park» å arrangere en REMA 1000-liga kamp. Men denne gjengen sitter på massevis av rutine så det meste går nå på skinner. Jeg må likevel stille spørsmålet «hvorfor er dere fremdeles med?». Der er alle enig i at dette er gøy. Det gir de masse energi, glede, gode opplevelser, følelsen av å bli satt pris på, et godt sosialt miljø mellom alle de frivillige, topp håndballkamper, sammenkomster med spillere og ledere/trenere til jul og etter sesongslutt…. Listen er nesten utømmelig.

Og like utømmelig er grunnene til at de fremdeles er med etter å ha vært med nesten like lenge som det jentene har spilt i REMA 1000-ligaen. Og fellesnevneren er det sosiale og den gode stemningen de frivillige imellom. Eller som Johnny sier «Kaffekoppen og den gode praten på kjøkkenet er helt herlig».

Men Stig Rune, du har jo ingen «naturlig» tilknytning til Fana IL og elitejentene, hva er det som gjør at du kommer igjen sesong etter sesong?

«Det sosiale», kommer det ganske så fort. Før han fortsetter «vi få frivillige uten tilknytning til Fana IL og elitejentene er kanskje mer kontinuitetsbærere i arbeidet som skal gjøres før og etter kamp. For når en spiller slutter på laget, så forsvinner som oftest foreldrene også».

Anne er derimot et eksempel på at poden er ute mens mor fortsetter.

Det er kjekt å komme i hallen og treffe flotte folk, støtte laget og se litt håndball og som gammel håndballspiller vet jeg hvor mye som kreves i form av dugnadsinnsats og det er kjekt å kunne hjelpe til! Og så er det jo håp om at den håpefulle kommer tilbake til håndballbanen!

Helen og Johnny følger opp med  «Vi er veldig stolte over å være mor og far til en jente på laget. Ved å være med som frivillig kommer vi tett på og det er godt å bidra til at jentene får så gode arrangementer som mulig. Vet at Sara setter pris på at vi er der. Selv om vi har våre oppgaver i forbindelse med kampene, går vi ikke glipp av et eneste sekund».

De er enig i det meste, denne gjengen. Også i at det er ingen grunn til ikke å melde seg som frivillig til neste sesong.

Det vil jeg! Jo flere vi er jo mindre blir det på hver. Og den gode stemningen i kiosken og på pauserommet burde flere få oppleve!

Jeg vil absolutt anbefale alle til å melde seg som frivillig. Idretten trenger alle hender de kan få. Du treffer mange flotte mennesker, med de samme interessene. Veldig mange av våre nærmeste venner har vi truffet gjennom idretten til barna våre, og frivilligheten rundt den.

– Vil anbefale det ja. Kjempefin gjeng, sosialt og mye god håndball (opp og nedturer).

Og selfølgelig er de med neste sesong! Det er faktisk så gøy at Johnny sier «Nå er vi i den situasjon at datteren vår skal gå til en ny klubb neste sesong. Men jeg kommer til å være med rundt alle kamper som ikke kolliderer med Larvik sine kamper. Kjenner jeg gleder meg allerede»

Og bare så det er sagt, denne gjengen er ikke fremmed for å arrangere turer til bortekamper en gang pr sesong

Klubben selv forteller dette om frivilligheten i Fana IL Håndball:

«Frivilligheten er av uvurderlig betydning i Fana IL Håndball. Vi er dypt takknemlig for den innsatsen som legges ned på alle fronter som trenere, lagskontakter, arrangementer (vaffelsteikere, tribuneriggere, vaskere, billettselgere, ryddere mm), utvalg og styre. Uten alle frivillige som stiller opp, hadde det ikke vært mulig å tilrettelegge for at barn, unge og voksne skal få holde på med idretten sin.

PS: Meld deg gjerne som frivillig allerede nå, informasjonsmøte som skulle vært nå i sesonginnspurten er utsatt til like før ferien. Følg med for oppdatert informasjon og/eller meld deg på her