Fana-Oppsal, REMA 1000-ligaen Kvinner 2122 > Forhåndsomtale

For omtrent ett år siden forberedte jentene seg til hjemmekamp mot Aker. Kaptein Sofie Vinde Norum var intet unntak. Men det ingen viste den gang var at dette skulle bli siste hjemmekampen til Sofie i Fana drakten. Kort tid før kampen ble det innført nye koronarestriksjoner og all idrett utenom topp idretten ble utsatt. Og ikke mange dagene etter neste kamp ble alt stengt, Sofie sa takk for seg og reiste østover til ny jobb og ny daglig tilværelse.

I disse dager driver jentene på nytt med forberedelser til hjemmekamp, denne gang mot Oppsal og også denne gang med koronarestriksjoner. Og med Sofie tilbake på laget.

Foto: Bjørn Erik Nesse. Sofie, i kamp mot Tertnes

Hvordan skjedde det? Vi huket tak i Sofie etter trening en dag i Fana Arena.

Først, hjertelig velkommen tilbake, hvordan er det å vere her igjen?

«Veldig deilig» er det kontante svaret vi får, og det helt uten både betenkningstid og hjelpemidler. Hun innrømmer glatt at hun nok har savnet det å vere her mer enn hun trodde hun kom til å gjøre.

Du flyttet tilbake østover og begynte et nytt liv? Hvordan er hverdagen din nå kontra den du hadde de årene du var student i Bergen og spiller i Fana? Var det en vanskelig omstilling fra dagene som student/toppidrettsutøver og til å bli «vanlig» lønnsmottaker med ni til fire jobb?

-Overgangen var stor, det er det ingen tvil om. Som student styrte du til en viss grad dagene selv, og det kunne nok hende at studiene ble andre prioritet i forhold til håndballen. Nå er det jobben som kommer først. Så det har gått mye i å tilpasse seg både ny jobb og nytt liv i Oslo.  Og selv om trening fremdeles har et stort fokus hos meg, så er det ikke første prioritet lenger.

Hva tenkte du da Erlend ringte og spurte om du kunne «komme hjem»?

-Jeg skjønte først ingen ting da jeg fikk melding fra Erlend om jeg kunne tenke meg å hjelpe til resten av sesongen. Min første tanke var at nå prøvde han å vere morsom. Men en telefonsamtale senere hadde jeg fått forklaringen; Maren (Eriksen Langø) hadde tatt korsbåndet i cup-kampen mot Vipers. Det hadde gått litt under radaren hos meg.

-Klart jeg hadde lyst! Jeg var jo egentlig litt lei meg for at kampen mot Rælingen (nå Romerike Ravens) ble siste kampen min i Fana drakten. For det kom så brått på at det ble siste kampen – det var jo ikke slik jeg hadde tenkt å gi meg i Fana.

– Så jeg kunne jo ikke si nei til dette, måtte bare avklare med jobben at det var OK. Og der var de heldigvis bare positive.

-Helt siden jeg flyttet fra Bergen har jeg trent godt, både løping og styrke. Det er nok en fordel at jeg alltid har likt å trene. Og etter at det ble avtalt at jeg skal tilbake til Fana så har jeg trent en til to økter i uka med Haslum, ett av topp tre lagene i 1.divisjon. Så jeg har en god treningshverdag. Og gleder meg veldig til søndag.

Nå skal du vere med oss ut sesongen? Hvordan har du tenkt å få dette til å gå opp? Med tanke på jobb i Oslo og håndball i Bergen?

-Det er mange kamper i Bergen utover våren, og siden livet i Oslo ikke kan settes på vent blir det ikke så mye fellestrening med resten av laget. Men jeg merker at etter en uke i Bergen så er samspillet (nesten) tilbake på plass. Jeg vet hvor jeg har både Kizza, Celine og resten av laget. Trekk og formasjoner er der fremdeles (tror jeg).

– Men utover våren så blir det nok egentrening + trening med Haslum i ukene, og kamper med Fana i helgene. Dette får vi til.

Men nå er det søndagens kamp mot Oppsal det gjelder. Et lag som vi statistisk har slått fire av fem ganger. Oppsal har ikke vunnet over oss (i liga sammenheng) siden de slo oss tidlig i 2018/19 sesongen.

Foto: Njål Arnar Johansen. Fra forrige sesong møte med Oppsal i Fana Arena

Oppsal ligger i skrivende stund på kvalikplass med åtte poeng i banken. Vi har ikke møtt de ennå denne sesongen, men sist Oppsal var i Bergen fikk de sin foreløpig siste to-poenger i møtet med Tertnes.

Hva tenker du så om søndagens kamp?

-Jeg har alltid syntes at Oppsal er et lag det er vanskelig å spille mot. Nå har det hatt litt utskiftinger, men de har noen veldig duellsterke skyttere. Og Oppsal gir seg aldri, her må vi kjempe for fullt i alle 60 minuttene.

-Oppsal er en hard nøtt å knekke, men vi er på hjemmebane. Så med konsentrasjon og vilje tror jeg dette skal gå veien. Men vi har på ingen måte vunnet på forhånd – vi jobber mye med mentalitet og fokus for å unngå irriterende poengtap. Skal vi klatre på tabellen nytter det ikke å ta poeng mot Vipers en dag for så å gå på en skikkelig smell mot Ravens neste dag. Både Erlend, Frode og resten av støtteapparatet er veldig klare på at alle kampene er like viktige.

Helt til slutt – er du «redd» denne våren skal føre til at du ønsker å fortsette med håndball på høyeste nivå?

-Ha, ha. Kanskje litt. Men jeg har etter hvert skjønt at det er Fana jeg savner og ikke håndballen, for å si det sånn. For etter så mange år i Fana er det her jeg er «hjemme» (når vi snakker håndball). Og så trives jeg veldig med det nye livet i Oslo, så …. Nei, jeg tror nok det blir med denne halve sesongen.

Det er fremdeles korona restriksjoner så det er ikke åpent billettsalg, men med abonnement så ser du kampen på Direktesport.no med sendestart kl 17:50.