– Det kjennes som jeg har gjort et riktig valg

Daværende Os-trener, Erlend Lyssand, meldte i fra i januar 2014 til de gulkledde om at han ville gi seg etter endt sesong. Turen skulle videre til Nesttun og et bunnlag i 1. divisjon: Fana. Resten er et eventyr.

I 2018 ble det opprykk til Eliteserien, i 2021 ble det poeng mot Europas beste håndballag, og i 2022 ledet han Fana til gruppespillet i EHF European League. Erlend har brent for utvikling hver eneste dag, og mange spillere har tatt steget fra Fana og ut med Erlend som Fana-trener. Kontrastene kunne knapt vært større fra 2014, og likhetene mellom lagene fra 2014 og årets utgave er få.

10 sesonger i Fana. Hvordan kjennes det at tiden som Fana-trener er over?

– Det kjennes som jeg har gjort et riktig valg. Har hatt det utrolig gøy i 10 år, men har ikke kjent på noe annet enn lettelse etter jeg har sluttet. Det er utrolig bra folk som har overtatt. Det føles veldig rett.

Da du overtok som Fana-trener i 2014 var Fana et lag på nedre halvdel av tabellen i 1. divisjon. Hva motiverte deg til å ta over et slikt lag?

– På den tiden hadde jeg vært trener for Os i 2. divisjon noen år. Først herrelaget, så damelaget. Hadde egentlig tenkt å gi meg, men allikevel så føltes det fristende å ta steget opp en divisjon. Det har jeg aldri angret på. Det har vært veldig gøy å jobbe med utøvere som vil så mye. Jeg visste den gangen at dette var spillere som kom til å bli bra.

DEBUTERER: Fana debuterte i Eliteserien 9. september 2018 med 2-målstap mot Skrim Kongsberg i Kongsberghallen.
Foto: Ole John Hostvedt

Du har ledet Fana i over 250 kamper. Er det en kamp som sitter litt bedre enn andre?

– Det er vanskelig å si. Som gruppe så har vi aldri brukt mye tid på å mimre. Vi har alltid tenkt at den neste er den beste. Det er nok allikevel noen ting som har festet seg bedre. Opprykket i lokaloppgjøret mot Viking TIF i 2018 ble jo minneverdig. Slåtthaughallen var fylt til randen og det var en enorm stemning. I tillegg så var jo de kampene vi kvalifiserte oss til i EHF European League noe helt spesielt.

Hva er du mest stolt over å ha oppnådd i Fana?

– Jeg er veldig stolt over at vi har klart å lage en så bra gruppe. Det er spillere som har jobbet steinhardt for hverandre og sine egne mål. Ingenting har kommet lett til oss. Ikke en eneste gang hentet vi spillere som hadde spilt på et høyere nivå enn vi var selv. Vi skapte det gjennom den treningskulturen som vi hadde i gruppen. Konsekvensen av det ble jo Europa-spill som egentlig lå langt over det vi hadde av økonomi og organisasjon.

Nye impulser venter i Bergen Håndball og herrehåndballen. Hvordan tror du det blir?

– Det føles fint å starte på noe nytt nå. Gleder meg til en ny rolle. Skal bli spennende å se hvordan andre jobber, og jeg håper og tror vi kan lære litt av hverandre til å kanskje gjøre ting enda bedre.

Foto: Bjørn Erik Nesse

Fana Håndball ønsker å rette en stor takk til det mektige arbeidet som Erlend har lagt ned og utrettet i sin tid i Fana Idrettslag. Masse lykke til med nye oppgaver som assistenttrener for Bergen Håndball, i tillegg til at han også skal trene Gneist sitt herrelag i 2. divisjon. Au revoir, Erlend!